Řevnivost kvantové komunity podle ChatGPT.

Rád bych navázal na pěkný článek od Honzy Sedláka a asi k nechuti k některým lidem bych i některé věci probral konkrétněji.

Bohužel, velmi pravdivé je tvrzení „Česká republika má několik špičkových výzkumných akademických týmů, mezi kterými lze ale místy pozorovat řevnivost“. Jsou tady lidé, kteří si myslí, že cokoliv „quantum“ musí být pod jejich dozorem. Pak jsou tady i lidé, kteří jsou arogantní ve smyslu, že když někdo jiný dělá něco kvantového a nemá fyzikální kvantové vzdělání, tak pak tomu nemůže rozumět a ani by to neměl dělat. Reálně jeho vlastní skupina pak ani neumí zprovoznit edukativní kvantové sety a leží roky ladem a nechtějí to ani půjčit. A to je jen malý zlomek.

Proto můj názor je, že finance na kvantové aktivity v ČR určitě ano, ale ne na základní výzkum. Pro základní výzkum je tu nástrojů dost. Je tu GAČR, TAČR, bilaterální spolupráce a pokud dané skupiny jsou opravdu tak špičkové, jak tvrdí, tak by měly bez problému dosáhnout i na evropské projekty ERC, Horizon apod. A pár takových skupin tu je. Ale zase ne až tak moc.

A jak by se dle mého měly peníze použít? Přímo na podporu něčeho aplikovaného, konkrétního a na podporu startupů. Já nyní zakládal startup v oblasti bezpečnosti kvantových technologií (o tom třeba někdy příště) v Nizozemsku (kolega se kterým jsem to zakládal je Nizozemec, to je hlavní důvod proč v Nizozemsku. Já se o administrativu nechce starat) a tam mají organizaci zvanou Quantum Delta NL. Její cílem je podporovat nizozemský kvantový ekosystém ze všech směrů. I my jsme od nich měli nefinanční pomoc ještě před založením. Ok, ale Nizozemsko je kvantový gigant. U nás nepotřebujeme samostatnou instituci. Já si myslím, že aktivity, co nyní nabízí CzechInvest s jejich akcelerátorem, s podporou už na úrovni nápadu před založením a zajímavými penězi je velmi zajímavá a přesně to, co je potřeba. Podporují i přímo kvantové startupy, ale zatím se žádný nepřihlásil, žádný tu není. Takže je potřeba jít dále a nadchnout lidi, přilákat je. Opět jedna z nových věcí, kvantový hackathlon. Výborná věc. Byl jsem tam jako mentor a myslím, že toto je přesně ten typ aktivit, co by se měl dále podporovat. Tyto výborné proaktivní kroky CzechInvestu a třeba i případně spolupráce s Technologickým Centrem AV jsou super. Je potřeba pro ty budoucí kvantové podniky nalákat a vychovat dobrodruhy. Protože ti, co již jsou v kvantovém ekosystému na akademické straně se zdá se do podnikání nehrnou. A při tom ve světě je většina startupů založena lidmi přímo z univerzit. Hold je to tady takové „zaprděné“. Nevím, jak si to vysvětlit.

Druhý způsob, co si dokážu představit by byly specifičtější aplikované grantové výzvy, kde by se mohly hlásit jen konsorcia obsahující alespoň jednoho akademického a jednoho průmyslového hráče. U těch průmyslových hráčů je větší šance, že zatlačí na něco více produktivního. Klidně to může být IBM+ČVUT kde budou mít projekt na lepší kvantové algoritmy pro řešení diferenciálních rovnic. Naprosto ideální. Těch možností by se jistě dalo vymyslet více a i lepší než ty moje. Důležité je však podpořit ten aplikovaný výzkum a nějaké produkty. Zvláště pokud všichni tvrdí, že základní výzkum už špičkový máme. Tak šup nastartovat aplikovaný výzkum a startupy.

Je to něco málo přes rok, co jsem napsal článek „Názor: Česká národní kvantová strategie“. Následně jsem byl i pozván na úřad vlády do kanceláře Ministryně pro vědu, výzkum a investice. Když jsem tam tak šel, tak jsem si říkal, jestli tam jdu na kobereček nebo ne. Nakonec to bylo fajn a oznámili mi, že začnou pracovat na opravdové národní kvantové strategii, která bude mít opravdu nějaký přínos i pro stát.

Ale jsem rád, že se to s tou kvantovou strategií hýbe a doufám, že opravdu tady bude širší konzultace s odbornou veřejností. Protože opět, co jsem tak občas zaslechl, tak si myslím, že otevřená spolupráce s odbornou veřejností té strategii jenom prospěje. A těším se, až si tu strategii tady spolu probereme. Rovněž je fajn, že kvantum je již i téma pro některé politiky. To je důležité.

Ve skutečnosti je v ČR více firem, než co Honza vyjmenovává v článku, které více či méně se dotknou kvantových technologií. A za to jsem moc rád. A s mnohými jsem o kvantových projektech mluvil. Ale i zde se promítá ona nejednotnost české kvantové komunity. Dám dva příklady. U jedná firmy se mě vyptávali, s kým že tu jsem za dobře a s kým moc ne, aby vhodně balancovali a byli za dobře s maximum lidí. Oni moc dobře věděli, že ta kvantová komunita je tu „složitější“. Vím i o případu, kdy se vnitřně bavili, jestli se mnou spolupracovat. Hold jsem asi tady v ČR kontroverzní.

Honza také hodně zmiňuje v článku i IBM. Je to firma a ta musí vydělávat. To je v pořádku. Navíc IBM je opravdu pojem v kvantovém počítání. Ale není zdaleka jediný. Jedna věc je si koupit kvantový počítač tzv. „domů“. Ten kvantový počítač opravdu může být zastaralý, než jej zprovozníme. Ale také záleží, co chcete dělat za výzkum. Pokud je mi známo, dodávané kvantové počítače IBM jsou spíše jako blackboxy. Ale třeba takový Spark od IQM můžete ovládat na velmi nízké úrovni. Kvantové výpočty budou v následujících letech dominantně hybridní, takže co nejužší integrace vašeho kvantové a klasického superpočítače je důležitá. Takže výzkum ohledně této integrace na sdílené RAM paměti, minimální latence apod. je velmi relevantní. Pokud jde čistě o softwarový vývoj, cloud rozhodně stačí. Avšak kvantový cloud od IBM není jediný. Ten nabízí jen jeden typ qubitů. Ano, mají čipy s velkým množstvím qubitů, ale to nic neříká o kvalitě. Nicméně zatím pořád patří ke špičce. Ale pak tu jsou i další kvantové cloudy od Microsoftu, Amazonu a dalších. Jejich výhoda je, že nabízí více typů qubitů. A to může být velmi zajímavé. Na různé kvantové algoritmy může být výhodnější použít jiný typ qubitů. Takže spíše je to, aby zadavatel si toho byl vědom, že je tu více možností. Není to jenom IBM, jak se někdy může zdát.

A u IBM zůstaneme. Jak jsem se tady podivoval, co je to tu za připravovaný Quantum Innovation Center, tak zde nám Honza na to odpověděl. Ale byla to jen představa české IBM. V principu ta myšlenka je pěkná. Ale pokud by něco takového mělo vzniknout, tak za účelem opravdu podpořit kvantové inovace, nejen na nákup kvantového výpočetního času.

„Už nás předbíhají i Poláci“. Ne, to je jen politicky korektní výraz. Ti už nás dávno předběhli. Osm startupů, dva kvantové počítače a rovněž silný akademický sektor. To už je vyšší liga. Já jsem měl tu čest, že jsem letos v únoru byl pozván dát keynote na konferenci o využití kvantových technologii ve vojenství, kterou pořádali s Evropskou komisí. Tam jsem viděl, že jsou jinde.

Těch komentářů by mohlo být více, třeba ohledně českého EuroQCI. Ale dlouhé je to dost. Mým cílem bylo ukázat konkrétněji, jaká je situace z mého pohledu a že není všechno zlato, co se třpytí. Někteří se mnou asi souhlasit nebudou a je to jejich právo. Ale myslím, si, že je občas dobré o tom napsat.

Závěrem, když zhodnotím tento rok, tak je tu velký pokrok. Připravuje se strategie, je tu zmocněnec, zajímají se o to politici, jsou tu výborné aktivity od CzechInvestu a dalších. Zdá se, že jsme na dobré cestě. Teď už jen nějak vyřešit tu akademickou řevnivost. Ale tady moc šancí nevidím. Ale třeba budu příjemně překvapen. Doufám. Nebo taky ne.