Vážení čtenáři,

zítra to bude rok, kdy jsme spustili tento web se seriálem o kvantových počítačích a sítích. Postupem času pak se pravidelně začaly objevovat týdenní přehledy ze světa kvantových technologiích a sem tam nějaký tematický článek. Ke kenci roku jsem také založili vlastní Youtube kanál, kde se objevilo první video, které vzniklo v rámci akce Týden vědy a techniky.

Pravda je, že v České republice je zájem o kvantové technologie v podstatě jen akademický a mimo našeho partnera, Quantum Phi, tu neexistuje žádná kvantová společnost. Teda kromě těch nadnárodních jako je Microsoft, Hoenywell či Atos, avšak ti své kvantové aktivity v ČR neprovozují. I přesto, tento web postupně začalo nacházet více a více lidí.

Pozitivní ale budiž to, že na ČVUT otevřeli přímo obor Kvantové technologie, nutno dodat, že i na jiných místech se dělají kvantové technologie, např. QKD v Brně na VUT nebo kvantová optika na UP v Olomouci.

Rok 2020 bude ve znamení virové pandemie. Na druhou stranu, díky virové situaci se spousta konferencí přesunula na web a mnohé jsou i zdarma. To je dělá přístupnější i větším masám, které by si nemohly cestovat a účastnit. Tak toho využívejte!

A jaké jsou naše plány?

Určitě budeme pokračovat v týdenních přehledech o novinkách v kvantovém světě a občasných tematických článcích. Také naše první video mělo specifický ohlas s několika žádostmi o detailnější vysvětlení, jak funguje kvantový počítač. Takže i na to se můžete těšit (dáme vědět dostatečně dopředu).

Také plánujeme novou komunitní novinku. Zatím moc prozrazovat nebudeme, ale bude se jednat o pokus vytvořit českou kvantovou komunitu podobnou těm, jaké vznikají jinde ve světě. Těšte se již brzo.

PF 2021

Do nového roku Vám přejeme jen to nejlepší, a hlavně negativní testy a snad co možná nejdřívější uklidnění situace. Ale hlavně to zdraví.

Redakce Qubits.cz