Ti z vás, kteří sledují tento web si jistě všimli, jak se v mnohých zemí, hlavně na západ od nás, rozjíždí kvantový výzkum- který má podporu i na národní úrovni. Poslední dobou třeba v Německu, Francii, Nizozemsku či Finsku. A je škoda, že v ČR jsou aktivity minimální a i drtivá většina výzkumu je výzkum základní a ten aplikovaný jen minimálně. Také je to vidět i na tom, že kromě mojí konzultační společnosti (Quantum Phi) tu není žádný start-up. A ty jsou při tom nejen na západ od nás, ale i na východ, sever i jih (např. 4x Polsko, 2x Estonsko, Bulharsko ale i v Kolumbii). A při tom, nebojím se říci, jsme solidní IT velmoc, ale kvantové počítače se ne a ne uchytit.

Ve spoustě zemí také tento proces funguje zespoda vytvářením komunit uživatelů, zájemců a nadšenců. Proto bych rád zkusil takovou komunitu v ČR pomoci vytvořit. Jako základ jsem zvolil platformu Discord, která je hlavně těm mladším známá a sám mám zkušenosti být členem kvantových komunit i v zahraničí právě na Discordu.

A zde je odkaz:

Czech Qubit Club: https://discord.gg/N3EkjFjB

Odkaz šiřte ke kamarádům, kolegům, spolužákům, zkrátka ke každému, kdo se o téma kvantových technologií, počítačů, sítě zajímá nebo se chce začít zajímat bez ohledu na věk či vzdělání. Zatím dávám dohromady platformu a uvítám jakoukoliv pomocnou ruku k dílu.