V tomto článku si představíme možnosti studovat kvantové technologie ve formě online kurzů na různých portálech. Zde představujeme ty vybrané nejzajímavější online kurzy, které jsou v drtivé většině v angličtině a jeden v ruštině.

Symbol značí, že sám autor má zkušenosti s tímto kurzem a může jej doporučit.

Edx.org je jeden z nejlepších portálů, který nabízí spoustu kurzů z mnoha renovovaných univerzit a společností celého světa v různých jazycích. Kromě kurzů nabízí i studijní programy, dokonce i na úrovní bakalářského studia apod. Základní kurzy jsou zdarma, ale lze si připlatit (většinou okolo 50 dolarů) za certifikát a širší možnosti uvnitř kurzů.

Některé kurzy fungují celou dobu a je jen na čtenáři, jak rychle si je projde. Jiné kurzy jsou vypisované jen jednou za čas (je potřeba si na ně počkat) a jsou moderované a vedené lektory.

  • The Quantum Internet and Quantum Computers: How Will They Change the World? [anglicky, TU Delft, ] – jedná se o základní úvodní kurz do problematiky, který představuje základní principy a uplatnění kvantových počítačů a kvantového internetu.
  • The Hardware of a Quantum Computer [anglicky, TU Delft, ] – pokročilejší kurz, který se zaměřuje na hardware kvantových počítačů, tj. jeho principiálních částí ale i prochází pět různých fyzikálních qubitů.
  • Architecture, Algorithms, and Protocols of a Quantum Computer and Quantum Internet [anglicky, TU Delft, ] – pokročilejší kurz navazující na výše uvedený zabývající se softwarovou částí kvantových procesorů. Popisuje, o co vše se musí postarat tzv. kompilátory, jak se dá pracovat s chybama qubitů, ale představuji i základní algoritmy a protokoly.
  • Quantum Mechanics and Quantum Computation [anglicky, University of California – Berkeley, ] – mírně pokročilejší kurz, představující základy a pokročilejší aspekty kvantových počítačů.
  • Quantum Machine Learning [anglicky, University of Toronto, ] – velice pokročilý kurz na možné uplatnění kvantových počítačů pro strojové učení a umělou inteligenci. Pokročilejší znalost matematiky je velkou výhodou. Také doporučujeme před tímto kurzem si projít jiným kurzem na téma strojové učení, jinak bez těchto základů je tento kurz velmi obtížný. Obtížnější jsou i praktická cvičení.
  • Quantum Cryptography [anglicky, Caltech & TU Delft, ] – vynikající pokročilý kurz na kvantovou kryptografii, zaměřenou hlavně kvantovou distribuci klíče (QKD). Cvičení a finální projekt jsou náročnější, zato se student dostane až na kost této problematice. Pokročilejší znalost matematiky výhodou.
  • Quantum Information Science I & II [anglicky, 3+4 kurzy] – Kvantová informatika, základní věda pro kvantové počítače. Kurzy jdou od základů až po kvantové algoritmy. Autor ještě neměl tu příležitost tyto kurzy absolvovat.
  • Quantum 101: Quantum Computing & Quantum Internet [studijní program, anglicky, 2 kurzy, ]
    • The Hardware of a Quantum Computer
    • Architecture, Algorithms, and Protocols of a Quantum Computer and Quantum Internet

Coursera.org je konkurenční portál k Edx.org, kde své kurzy publikují také světové univerzity a společnosti. Technicky kurzy fungují trochu odlišně než na edx.org a většinou jsou na samostatné procházení studenty. Princip s certifikáty je však velice podobný.

  • The Introduction to Quantum Computing [anglicky, Saint Petersburg State University] – další z řady úvodních kurzů do kvantových počítačů.
  • Physical Basics of Quantum Computing [anglicky, Saint Petersburg State University] – pokročilejší kurz navazující na předchozí, jdoucí více do hloubky kvantové informatiky.
  • Quantum Optics 1 : Single Photons [anglicky, École Polytechnique, ] – kurz kvantové optiky zamřený na fyziku jednotlivých fotonů. Ke konci kurzu jsou představeny jednotlivé aplikace v kvantových technologií (např. kvantové sítě).
  • Quantum Optics 2 – Two photons and more [anglicky, École Polytechnique, ] – kurz navazující na předchozí zabývající se větším souborem fotonů. Kurz je ve stejném duchu jako předchozí s důrazem na aplikace pro kvantové technologie.
  • Quantum computing [rusky, Saint Petersburg State University ] – další z řady úvodních kurzů do kvantových počítačů, tentokrát v ruštině.

MIT xPRO jsou profesionální placené kurzu ze slavní univerzity MIT. Kurzy jsou spíše určené pro zaměstnance, kterým firma může zaplatit školení.

  • Quantum Computing Fundamentals [anglicky, 2 kurzy, MIT] – dva kurzy pro základy a pokročilejší kvantovou informatiku a počítače. Kurz láká na jména vyučujících jako jsou např. Peter Shor. Nevýhodou je cena zhruba 2150 dolarů.

FutureLearn.com je další z portálů, který nabízí kurzy od světových univerzit a společností, včetně systému certifikátů.

Brilliant.org je vzdělavací portál, který nabízí vlastní kurzy připravované ve formě, aby studenta maximálně zaujaly.

  • Quantum Computing [anglicky, Brilliant] – další úvodní kurz do kvantové informatiky a počítačů, tentokrát ve spolupráci s Microsoft a Google.

A pokud by to někdo myslel opravdu vážně, v ČR je možné studovat přímo i obor kvantové technologie, viz FJFI ČVUT v Praze otevírá nový obor Kvantové technologie


Pokud víte o kurzu, který tu není uveden, nebo se chcete zeptat na naše zkušenosti, pište nám na qubits@quantumphi.com.